Warmtepomp

Hier op het platteland is Frankrijk hebben we geen aardgas. Ons huis had toen we het kochten, een propaan tank van een ton in de tuin staan. Propaan is heel erg duur en de leveranciers zijn op zijn zachtst gezegd onbetrouwbaar. Je kunt na sterk onderhandelen een prijs van € 1500 /ton krijgen, maar als je na de afloop van het contract niets doet zit je zo op een prijs van meer dan € 2000 /ton. Wij verbruikten een kleine twee en een halve ton. 
Met het oog daarop hebben we in 1008 een warmtepomp aangeschaft. Het was toen nog het begin van de opkomst van warmtepompen en de installatie kostte € 19000. We kregen wel € 8000 subsidie. Het is een laagtemperatuur pomp die werkt op 60°. Het gas diende enkel voor de warmwatervoorziening. Vorig jaar hebben we daarom een thermodynamische boiler aangeschaft. Die werkt ook met het warmtepomp principe. De gasinstallatie is afgeschaft. 

Wij zijn heel tevreden over de installatie. We zitten nu op een € 1800 per jaar aan energiekosten. Het gastijdperk kostte ons allen al € 3500 per jaar aan gas en daarbij kwam ook nog een € 700 aan elektriciteit kosten. 

De warmtepomp draait nu elf jaar. We hebben er, behalve voor het onderhoud, geen kosten aan gehad. De verwachte levensduur ligt tussen de 15 à 20 jaar, maar er zijn er die al dertig jaar draaien. Als we de installatie moeten vernieuwen zullen we een hoog temperatuur warmtepomp aanschaffen. Die levert een watertemperatuur gelijk aan een gewone centrale gasverwarming. De subsidie op deze installatie is nu 30%. De rpijs voor een warmtepomp met voldoende capaciteit voor ons huis is ongeveer €12000.

Het programma RADAR heeft begin dit jaar een uitzending gewijd aan warmtepompen. Naar mijn bescheiden mening een erg slecht uitgewerkt onderwerp. Je zou met een warmtepomp een huis niet warm krijgen. Nu hebben wij een eeuwenoud huis dat niet heel goed te isoleren is. Toch hebben wij ook bij strenge vorst de binnentemperatuur op 19° kunnen houden. Het is gewoon een kwestie van een warmtepomp met voldoende capaciteit te kopen. Het is ook een fabeltje dat warmtepompen niet alleen goed functioneren met vloerverwarming. In het programma was men klaarblijkelijk ook niet bekend met de hoog temperatuur warmepompen. Alles hangt natuurlijk af van de gas en elektra prijzen. In Nederland kan een warmtepomp moeilijk concureren met het goedkope aardgas.
Het lawaai dat een warmtepomp maakt valt best mee. En de nieuwe modellen zijn nog een stuk stiller geworden. Wij horen de pomp binnen helemaal niet. En als de pomp draait is het koud en zit je niet buiten.

Om de energiekosten nog verder te drukken hebben we twintig zonnepanelen aangeschaft. maar daarover meer in een ander artikel;