Inleiding

In deze rubriek doe ik u verslag van de dagelijkse zaken.

 

Zondag 26 mei 2019

Vandaag van tien tot twaalf het lokale stembureau bemand. Het stemmen gaat er in Frankrijk wel wat anders aan toe dan in Nederland. Het stembureau wordt bemand door drie mensen. Een neemt de kiezerskaart in ontvangst (die wordt na aanvraag door de kiezer op het gemeentehuis aangemaakt) stempelt deze af en geeft het aan de bediener van de stembus en overhandigt aan de kiezer een enveloppe. Hier geen stemlijst met alle partijen en daaronder de kandidaten. Nee, in Frankrijk, maken alle partijen een kandidatenfolder met de kandidaten. Deze moeten in miljoenen exemplaren worden afgedrukt en over de stembureaux worden verspreid. De stemmer pakt uit de stapels degene uit waarop hij wil stemmen en nog een paar andere.Hij gaat met de envelop en de partijkadidatenlijsten het stemhokje in, kiest een naam op het partijstembiljet van zijn keuze en doet deze in de envelop. De andere partijstembiljetten gooit hij in de daarvoor bestemde prullenbak.
Omdat het afdrukken van de partijkandidatenlijsten door de partij zelf moet worden bekostigd, zijn er altjd partijen die het niet kunnen betalen. De kiezer kan dat stembiljet via het internet dowloaden. Dat wordt in de praktijk maar weinig gedaan, zodat zo'n partij weinig stemmen krijgt.

De envelop met het ingevulde stembiljet wordt in de stembus gedaan. Die stembus waarop een teller is aangebracht wordt door een van de leden van het stembureau bediend. Als het stembiljet in de stembus is gedaan roept deze; “a voté” (heeft gestemd). Hij geeft de kiezerskaart aan de derde persoon van het stembureau. Deze heeft een kiezerslijst, en laat de kiezer de lijst achter zijn/haar naam aftekenen. Daarna krijgt de kiezer zijn/haar stemkaart terug. Na het kiezen moeten de teller en het aantal handtekeningen op de kiezerslijst met elkaar overeenkomen.

Nadat het stemmen gesloten is, worden de stemmen in het openbaar geteld. Dat gebeurt aan tafels die door vier man worden bemand. Een opent de enveloppe, kijkt of het stembiljet geldig is, en geeft dit aan een tweede persoon. Die leest het stemresultaat (partij en kandidaat) voor. De twee anderen hebben elk een lijst van de partijen en tellen elk de uitgebrachte stemmen. Die resultaten worden regelmatig met elkaar vergeleken. Worden er verschillen geconstateerd dan worden de biljetten opnieuw geteld. De resultaten van de tafels worden bij elkaar opgeteld. Het aantal getelde stemmen en het aantal ongeldige stemmen worden opgeteld en moeten overeenkomen met het aantal op de teller van de stembus en kiezerslijst. Het hoofd van het stembureau ondertekent een verklaring dat alles naar behoren is verlopen. Alle mensen die het stembureau hebben bemand ondertekenen de resultatenlijst. Deze worden opgestuurd naar de prefectuur van het departement.

 

Het is altijd weer een heel circus. Bij landelijke en communale verkiezingen staan er drommen mensen om de tafels heen. Het tellen mag door iedereen worden gecontroleerd.
Er worden hele bossen gekapt om alle kandidatenlijsten af te kunnen drukken. Nu ja, het is het systeem van de Fransen en wie ben ik om er commentaar op te leveren.

 

Maandag 28 mei 2019

De Europese verkizingen hebben we ook weer gehad. De anti-Europeanen hebben veel minder winst gemaakt dan ze hadden gedacht. De opkomst was hoog. Hier in ons kleine Franse dorp was die 53%.. In Nederland is de PVV helemaal van de kaart verdwenen net als de SP. Ook de winst van FvD valt tegen in vergelijking met de provinciale verkiezingen. Een goed teken voor mensen die Europa een warm hart toedragen.

Vandaag valt er wat regen. Het is niet veel, maar alle beetjes helpen.  Het departement Creuse is in staat van alarm sinds 19 april in verband met een dreigend tekort aan drinkwater. De situatie is op plaatsen al zestig jaar niet zo kritiek geweest. Gelukkig is er de laatste weken wat regen gevallen. Net op tijd voor de boeren die in juni toch moeten hooien. Het gras begint nu flik te groeien.        

 

Dinsdag 29 mei 2019

Vandaag kil en regenachtig weer. Het zijn maar kleine en licte buitjes, maar de temperatuur komt vandaag niet boven de 16° uit en dat is toch fris voor eind mei. Vanmorgen boodschappen gedaan. Als je op het Franse plattelans leeft leer je vanzelf om een goed voorraadbeheer te hebben en een goede boodschappenlijst te maken; Het is namelijk 25 km rijden naar de super, dus even een snel boodschapje is er niet bij. We hebben op het dorp wel een kleine supermarkt, maar de keus is er uiterst gering en de prijzen torenhoog. Die zorgvuldigheid geldt niet alleen voor de boodschappen. Ook als je gaat klussen moet je een goede werk- en aankooplijst maken. Anders blijf je heen en weer rijden. Gof straft onmiddellijk als je het niet goed doet!

Maar het leven in een klein gehuchtje, want dat is Clermonteix, is heerlijk rustig. Er komt enkel bestemmingsverkeer, want het ligt aan een doodlopend weggetje. Zo af en toe een tractor, elke dag de post en de auto van de buren. Het dorp Jarnages ligt op twee kilometer, dus dat is goed aan te lopen.

DSCN0003
Vandaag drie keer nat geworden tijdens mijn wandelingen met Dutch, onze Bordercollie. Niet zo erg, maar het weer is kil en dan wordt het minder aangenaam. Dutch had er geen problemen mee.

Ik probeer tussen de twaalf en de vijftien kilometer per dag te wandelen. Dutch is daarbij een grote hulp, want je moet weg; ook bij minder weer. Dutch en ik zijn onafscheidelijk.

 

 

 

 

 

Maandag 3 juni 2019

We hebben drukke dagen achter de rug. Een grote tuin van 3800 m² vereist veel onderhoud. Snoeien, maaien, spitten, wieden enzovoorts. 
IMG 20190602 133332
Maar het is leuk werk en ik doe het met plezier. De afgelopen week heb ik geschilderd. Dinie is, na twee maal vakantie in Frans Baskenland, gevallen voor de kleur Baskisch rood. Ik vind het zelf ook een mooie kleur dus de hele buitenboel is nu Baskisch rood. Dat behoefde wat onderhoudswerk en dat hield me aardig van de straat. Bovendien viel mijn computer uit. Tegenwoordig leveren ze er geen installatie DVD meer bij en dan kun je helemaal niets als de zaak vastloopt. Dus het ding (was pas twee weken oud) naar de leverancier gebracht. Hij was zaterdag klaar, maar dan moet hij wel weer helemaal geïnstalleerd worden. Tussendoor moest ook het gazon gemaaid worden en de kanten bijgewerkt met de bosmaaier. Bramen zijn een grote plaag in de tuin. Ze zijn niet uit te roeien, maar je moet ze wel regelmatig weghalen anders overwoekeren ze alles.Dus sta ik nu helemaal onder de schrammen. Goed, de bramen zijn weer weg voor een paar weken. Voorde komende dagen wordt er regen voorspeld en kan ik buiten dus weinig doen. Tijd dus om me met de sites bezig te houden.  

Dus heb ik een reactieformulier aan deze BLOG toegevoegd. U kunt nu via dit formulier uw reactie op deze BLOG geven. Veel plezier er mee!         

 

 

 

Dinsdag 4 juni 2019

Benauwd  en drukkend weer vandaag. Het zal wel op onweer uilopen. Gisterenmiddag met Dutch naar de dierenarts geweest voor zijn jaarlijkse controle en vaccinaties. Gelijk even een afspraak gemaakt om zijn gebit te laten reinigen. Daar zijn we wel een kleine dag mee kwijt, want dat gebeurt onder algehele verdoving. 
Ik hoorde het trieste nieuws dat Martine Bijl is overleden als gevolg van een paar jaar eerder plaatsgevonden beroerte. Ik vond Martine een bewonderingswaardige vrouw. Aantrekkelijk, charmant, intelligent, mooi maar nooit afstandelijk. Een vrouw om van te houden.

Soms kan ik me niet vereenzelvigen met wat mensen schrijven. In de anonimiteit van het internet durft men soms hele beroepsgroepen belachelijk te maken. De gendarmes moeten het nog al eens ontgelden. Ze zouden dom zijn en onbeleefd, zo niet onbeschoft, in hun optreden en misbruik maken van hun macht. Nu heb je in elke beroepsgroep ellendelingen, maar ik vind het onjuist een hele beroepsgroep als zodanig te betitelen. Mijn ervaringen met deze mensen zijn heel positief. Als jij je beleefd opstelt doen zij dat ook.

Ik hoop dat in Nederland nu eindelijk eens het pensioenprobleem wordt opgelost. Ik ben een beetje bang dat de vakbonden (hoeveel leden hebben ze nu nog?) hun hand gaan overspelen en daarbij miljoenen mensen benadelen. Enfin, we zullen het binnenkort te weten komen     

 

Woensdag 5 juni 2019

Het pensioenakkoord is er nog niet door. Het FNV wil eerst een ledenraadpleging. Ik ben een groot voorstander van vakbonden en al vijftig jaar lid, maar begin tovh te twijfelen aan de rechtmatigheid van het FNV en CNV als onderhandelaars voor alle Nedelandse werkenden en gepensioneerden. Vooral het FNV kampt met een teruglopend ledenaantal. De vakbonden hebben nu 1,7 miljoen laden. Is dat aantal voldoende om te kunnen spreken namens de zeven miljoen werkenden en de drie miljoen gepensioneerden? De FNV moet zelfs zelf personeel ontslaan!

Toch is een nieuw pensioenstelsel hoog nodig. Stel dat het FNV nee zegt, moet de regering dan haar verantwoordelijkheid nemen en het pricipe akkoord toch invoeren? Groen Links en de PVDA zijn voor. De SP is tegen, maar die is altijd tegen alles. Alles is beter dan door gaan met aanmodderen. 

Het weer is vandaag bar en boos. Er is al ruim 20 mm regen gevallen. Nu is die regen wel hoogst noodzakelijk, maar dat maakt het vertoeven buitenshuis er niet leuker op. Vanmorgen de muren gestofzuigd. Het ruwe pleisterwerk neemt best veel stof op. Vanmiddag met naald en draad bezig geweest. Ja, u leest het goed! Een goede drie jaar geleden was de lederen bekleding van twee heel comfortable draaifauteuils, na 15 jaar gebruik, danig versleten. Tineke, een heel goede vriendin van ons, wier handen alles kunnen make,n wilde de bekleding wel vernieuwen. Dus op de markt in Boussac speciale meubelstof gekocht. Tineke heeft echt vakwerk afgeleverd. Petje af! Ze had van de overgebleven stof wat extra bekleding gemaakt voor de leuningen. Die worden toch snel wat vettig. Die heb ik vanmiddag vervangen. Maar die moeten wel om de leuningen worden aangebracht en daarvoor was best wel wat handwerk met naald en draad nodig. Maar het resultaat mag er zijn. Dinie heeft inmiddels de oude bekleding gewassen en die kan er over drie jaar weer op! (ik moet er nog even niet aan denken.)

Vandaag en morgen herdenkingen van D-Day. Er zijn steds minder veteranen in leven die dit hebben meegemaakt? Vierenzeventig jaar vrede in onze contreien. Dat is best iets om bij stil te staan. Zo'n lange periode zonder oorlog in West Europa is in de geschiedenis, met uitzondering van de Romeinse tijd, hier niet voorgekomen. Oorlog verdwijnt uit ons bewustzijn en vrede wordt als iets vanzelfsprekends ervaren. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling. We moeten ons ervan bewust zijn en blijven dat deze periode van vrede werkelijk uniek is. En we moeten ons ook realiseren dan de NAVO, maar zeker ook de EU, daar in belangrijke mate aan hebben bijgedragen. Geen van beide organisaties zijn perfect, het is en blijft mensenwerk, maar we danken er wel onze vrede aan!

Zondag 9 juni 2019

De dagen rijgen zich aaneen. Donderdag bij de schoonouders van Ivar langsgeweest die met hun caravan op de camping van Dun le Palestel staan. Na een gezellige middag weer naar huis. Vrijdag de logeerkamer opgeruimd en veel, heel veel oud papier weggegooid. Vooral handleidingen van oude software. Dat heeft toch een groot deel van de dag in beslag gebomen. Daarna even aan de computer gewerkt, zoals het installeren van software. Het was stormachtig weer. Geen weer om its buiten te doen. Zaerdag was het droog en redelijk zonnig. Eeerst even een stapel papier, lege flessen en een stapel oud karton naar de vuilstort gebracht. Daarna de tuin in. Dinie had donderdag een tuinplant, een "Zeeuws Knopje" gekregen en die moest geplant worden. Dinie heeft daar even een plekje voor vrij gemaakt en het plantje in de grond gezet. Ik heb gemaaid en de kanten met de bosmaaier bijgewerkt. De tuin ziet er weer pico bello uit.

Vandaag een rustige dag. Nog even snel een vergeten boodschapje gedaan in Gouzon. Dat is het probleem hier op het platteland. De afstanden zijn er groot. Dus is het maken van een goede en volledige boodschappenlijst noodzakelijk. je gaat niet "even" om de hoek om een paar vzergeten boodschapjes te halen. Het dorp heeft wel een klein supermarktje, maar daar hebben ze nooit wat je hebben wilt en het is er behoorlijk duur. Wij doen onze boodschappen meestal in Guéret dat een 25 km van ons vandaan ligt. Er loopt wel een vierbaans autoweg naar toe. Dus je bent er in 20 minuten. 

Dat is ook het probleem met klussen. En aan een oud huis valt altijd wel wat te doen. Een goed werkplan en een daaruitvoortvloeiende materiaallijst voorkomt dat je in de auto moet sprngen om even 25 km of 50 km verderop wat materiaal te halen.

Dinsdag krijgen we de schoonouders van Ivar op bezoek. Ze kamperen een dag of vier in onze voortuin. Plaats genoeg. Als het, zoals de weerberichten helaas voorspellen, slecht weer wordt, slapen ze binnen. Dat is toch wat comfortabeler dan de caravan.

Zaterdag  15 juni 2019

We hebben een paar gezellige en drukke dagen achter de rug. Bezoek uit Nederland komt maar zelden voor een dag. Dan is de reis de moeite niet. Nu was ons bezoek met de caravan. Helaas was het weer erg onstabiel. Donderdag was eigenlijk de beste dag. We zijn toen naar de markt in Boussac geweest een leuk stadje met een voor onze begrippen grote en gezellige markt. Het was mooi weer en we konden in de middag, na de markt, lekker buiten zitten op ons terras. Met een hapje en een drankje onder ons grote(6 x 3,5 m)zonnescherm. Vrijdagmorgen heb ik met Hans en onze hond Dutch een flinke wandeling door het bos van Châteauvieux gemaakt. Het was toen behaaglijk weer voor een wandeling. Dutch rende vrolijk voor ons uit. Wij wonen op een meter of vijftig van het bos.
Ondanks het onbestendige en soms ronduit regenachtige weer, hebben we ons prima vermaakt. Hans en Alice zijn de (toekomstige) schoonouders van onze jongste zoon Ivar. Dit was een mooie gelegenheid om eens nader kennis te maken en we konden, naar bleek, het prima met elkaar vinden.

 

Donderdag 27 juni 2019

Ik ben sinds maart 2014 lid van de gemeenteraad in Jarnages. Leuk en interessant werk. Toch heb ik besloten er volgend jaar, bij de volgende verkiezingen mee te stoppen. Ik ben dan 73 jaar en aangezien een mandaat hier zes jaar duurt zou ik tot mijn 79e door moeten gaan. Dat lijkt mij niet verstandig. Ik heb in maart 2017 een prstaatkanker operatie ondergaan en dan besef je dat het leven eindig is. ik wil graag nog een aantal dingen doen. Een aantal verbouwingen aan het huis (geen echt grote, maar toch veel werk), meer op bezoek naar familie in Nederland en meer samen op pad met Dinie. Nu zijn we beiden nog fit om dit soort dingen te doen. Ik heb eind vorig jaar ook mijn vrijwilligerswerk voor Raad & Daad beëindigd. Vooral de laatste klus die ik gedaan heb en waar ik nog steeds aan werk, nam ruim twee dagen per week in beslag. Dat werd me toch een beetje te veel. Verder ga ik een middag per week op bezoek bij een mede raadslid die al drie keer aan darmkanker is geopereerd. Hij heeft mijn leeftijd, maar zijn vrouw wordt dit jaar 83. Zij rijdt geen auto en dus heb ik haar regelmatig naar het ziekenhuis gebracht om op bezoek te gaan. Ik doe dat met veel plezier, maar er gaat veel tijd in zitten.

Vanavond hebben we weer een raadsvergadering. Ik ben de enige buitenalander in de raad en het kost best veel concentratie om een hele vergadering uit te zitten. Ik spreek best goed Frans, maar een convesatie voeren met een grote groep van 15 man is toch niet eenvoudig. Men vergeet al snel dat er ook een buitenlander bij is. Aan de ene kant is dat een compliment, maar het blijft erg vermoeiend.  

Het is hier bloedheet; 39°C! Dus doen we niet veel. Ik heb vorige week de keuken verbouwd. Geen grote verbouwing, maar ik ben er toch een week mee zoet geweest. Verder wat buitenwerk gedaan. schilderen; ik heb er een bloedhekel aan! Dus stond ik gisteren bij 38° C op de ladder te schilderen. Het biertje er na ging er goed in, verzeker ik jullie! Morgeavond zit ik weer een goed uur op de maaimachine.          

Maandag 22 juli 2019

We hebben drukke dagen achter de rug. Acht dagen bezoek. Erg gezellig, maar dan komt er maar weinig uit je handen. Vorige week een rij coniferen die om de gastank stond, verwijderd. Volgende week dinsdag komt men de tank leegpompen en verwijderen. Dat betekent voor ons het definitieve einde van het gastijdperk.  Allen de gaskachel moet nog eens verwijderd worden. Maar dat heeft geen hasst. Hij staat niet in de weg. 
Zaterdag een heel kort maar hevig onweer gehad. Om iets na zeven uur in de ochtend een heel harde knal. Dat houdt in Frankrijk in dat alle differentieelschakelaars er uit knallen. De elektriciteitsleidingen lopen hier bovengronds. Alles weer ingeschakeld. Gelukkig had ik de gevoelige apparatuur allemaal losgekoppeld. De buren hadden dat niet gedaan. Dus werd de livebox van Orange opgeblazen en dus geen internet en telefoon meer. Je kunt die box dan gratis omruilen, maar na een onweer ben je niet de einige die dat wil en staat er dus een lange rij.
De zonnepanelen beschikken over een aparte bliksembeschermingsinstallatie. Toch was ook daarvan de hoofdschakelaar uitgeklapt. Na hem weer ingeschakeld te hebben begon hij zondag kuren te veronen. De omvormer had foutmeldingen, dus van morgen de installateur gebeld. Even afwachten wanneer die kan komen.
het wordt heet met temperaturen die op gaan lopen tot bijna 40°C. Toch wil ik van de week beginnen met het zagen en hakken voor hout voor de winter. Ik zal het wel een paar uur in de ochtend doen.Met drie of vier ochtenden kom ik een heel eind.      

Donderdag 25 juli 2019

Ik heb de oorzaak van de problemen met de zonnepanelen gevonden. Achter het huis tegen de muur, in een waterdichte bx, zijn twee drievoudige kabels met een doorsnede van 6 mm², door middel van een grote kroonsteen met elkaar verbonden. Die verbinding zit er al meer dan 15 jaar, sinds de bouw van de werkplaats. De kabel loopt naar de werkplaats en darop is omvormer van de zonnepanelen aangesloten. De verbinding van de fase draad is waarschijnlijk wat losgeraakt, waardoor de kroonsteen deels was verbrand. Nieuwe verbinding gemaakt en de omvormer draait weer als een zonnetje. Dat is in ieder geval een opluchting. Uiteindelijk zal er een lange nieuwe kabel van 10 mm² moeten komen denk ik. Een kabel van een dertig meter lang. Dan ben ik in ieder geval van die las af! 

Gisteren weer op pas geweest voor mijn oude cliënt van Raad & Daad. Ik heb deze man leren kennen via de stichting SORESDIENST van omroep MAX. Deze vroeg bij Raad & daad hulp voor de repatriëring van een oude man die ernstig ziek in een hospitaal lag. Uiteindelijk wilde de man niet verhuizen. Daarmee hield eigenlijk de reden voor de hulpverlening op, maar ik kon deze man, die geen woord Frans en vrijwel geen Engels spreekt, moeilijk aan zijn lot overlaten. Dus heb ik allerlei zaken voor hem geregeld. ik ben nu al weer anderhalf jaar voor hem bezig. Deze Nederlandse man van 81 leefde in onmin met zijn verhuurder. Hij huurde een piepkleine gite van een Engelsman en betaalde daarvoor € 530 per maand. De gite is gemeubileerd en elektriciteitskosten zjn inbegrepen. De huiseigenaar wilde hem er uit hebben en was al jaren aan het treiteren. Hoewel het in Frankrijk heel erg moeilijk is om iemand van boven de zevenig uit een huis te krijgen, werd de situatie steeds minder leefbaar. Via een wethouder van de emeente heb ik een appartement voor hem weten te regelen boven het gemeentehuis van een klein dorp in de Creuse. Hij had in guéret een wasmachine, koel/vriescombinatie en bed met matras gekocht. Dis ik samen met Dinie met aanhanger naar BUT in Guéret gereden om deze spullen in te laden en naar zijn nieuwe appartement te brengen. Het de trap opzeulen van de wasmachine lukte mij alleen niet. Gelukkig vonden wij twee vriendelijke passanten bereid ons te helpen; 
Volgende week even met hem naar Orange om een telefoon en wifi te regelen.

 

Het blijft bloedheet met ook vandaag weer temperaturen van tegen de veertig graden. Vanmorgen aan de elektriciteit gewerkt en wat snoeihout opgeruimd, maar werken buiten in de volle zon is onverantwoord. Morgen gaan we weer verder.

Zondag 28 juli 2019

Eindelijk koeler en regen. Gisteren en vandaag is er 40 mm regen gevallen. Je ziet de natuur opfleuren, want het was droog; gortdroog. Vanmorgen bij onze ochtenwandeling met Dutch, maar een jasje aangetrokkenn want het was fris. Vandaag schijnt de zon weer en wordt het een behaaglijke 25°.  Bemerkte gisteren dat een afvoerpijp lekte. Dus morgen even een stukje pijp van 80 mm kopen en twee haakse bochten. Weer wat te klussen!

Maandag 12 augustus

We hebben het er maar druk mee. De regen afvoer is gerepareerd. Daarna was er weer bezoek. Het was erg gezellig, maar houdt je wel aan het werk. Boodschappen doen, kamers klaarmaken en bedden opmaken, een zesgangen maaltijd in elkaar gesleuteld, en daarna weer bedden afhalen, ook al was het maar voor één nacht, beddengoed en handdoeken wassen  en alles weer opruimen. Mijn hulpvriend vroeg ook weer mijn aandacht. Ik heb inmiddels zijn belastingen geregeld en een telefoon en internetaansluiting. Woensdag ga ik hem weer helpen met verhuizen. Dat zou ik vorige week donderdag ook doen; maar toen was hij ziek. Dus naar “brico depot” in Montluçon gegaan. De houten buitendeur  (porte de service in het Frans) was helemaal kromgetrokken en sloot van geen kanten meer. Dus nu maar een stalen deur gekocht. Ik heb tevens via internet 50 m R2V kabel met drie aders van 10 mm² besteld. Dus bij de doe-het-zelf, kabelklemmen,  flexibele buis  en rood waarschuwingslint gekocht. Vrijdagmiddag de oude deur weggehaald en de nieuwe geplaatst. Zaterdag de kanten van de deur schoongemaakt van het overtollig pur schuim, en afgewerkt met specie. Vandaag een betonnen drempel gestort. Tevens begonnen met het graven van een sleuf van een kleine vier meter, waarin de elektriciteitskabel moet komen te liggen. Nu kun je hier niet "even" een sleuf graven. Die moet je grotendeels uithakken met de boorhamer. In de bodem zitten heel veel stenen van 3 ons tot 10 kg. Er lopen ook nog eens twee afvoerleidingen, en die moeten voorzichtig vrijgemaakt worden. De kabel moet er onderdoor lopen. De sleuf moet 60 cm diep worden. Een pokkenwerk dus, dat op de knieën moet worden uitgevoerd. Ik was voor driekwart klaar tien de kabel werd afgeleverd. Ik vertrouw iedereen, maar toch even gecontroleerd of het wel inderdaad 50 m was. Het klopte gelukkig. Nu ja, ik ben een heel eind gekomen. Morgenochtend boodschappen en in de middag gaan we weer door. Ik hoop dat einde van de week de leiding operationeel zal zijn.        

Zaterdag 31 augustus

Het is druk geweest de laatste weken. De elektrische kabel ligt er en is aangesloten. Nog even de omvormer gereset. Goed dat er intrnet is, anders had ik niet geweten hoe dat moest en het was vakantie in Frankrijk, dus niemand bereikbaar of beschikbaar. Maar goed, dat is gelukt. Komende dinsdag komt de CONSUEL de installatie keuren op veiligeheid. Wordt deze goedgekeurd dan krijg ik daarvan een verklaring en daarmee kan ik de "Linky" meter bestellen en het verkoopcontract met ENEDIS aanvragen. Ja, men weet hier best wat bureaucratie is! Ook nog even zes kuub hout voor de winter gezaagd en gekliefd. Nog een kuub grond aangevoerd om de gaten, die de vewijderde coniferenhaag heeft achtergematen, op te vullen. Die moest per kruiwagen uit een zandpad worden gehaald. De motorzaag heeft nog even onderhoud gehad. Ja, je bent gepensioneerd en dan heb je niets meer te doen zegt men. Vergeet het maar! Ik vind het n iet erg, want aan stilzitten heb ik een hekel, maar het blijft veel werk. Nog even een gedichtje gechreven. je blijft zeeman niewaar?

De Wind

De wind zingt zijn lied door het want,
voor mensen die het horen willen
voor mannen die het zoute water kennen
is die wind een metgezel

De wind die het water striemt tot golven,
de zeeman menig vloek ontrukt
maar die ook de ziltigheid het land opjaagt
en de zeeman verleidt tot nieuwe avonturen

De wind die zilte tranen huilt
op door zon en wind verweerde gezichten
herinneringen aan thuis ontvouwt
hem naar vrouw en kind doet verlangen

Die wind die stormen doet ontstaan
vergezeld door huizenhoge golven
die een schip tot speelbal maakt
zodat een mens zich nietig voelt

Het is die wind die mij ontroert
mij raakt tot in het diepst van mijn ziel
die bij mij het verlangen doet ontwaken
Dat diepe verlangen naar de zee

Hans van den Bos

1 september 2019    

Alweer een nieuwe maand. De dagen vliegen voorbij. Vanmorgen naar het dorp gewandeld. Het jaarlijkse feest "Patate en fête" trok weer duizenden bezoekers. Daarna het infotainment systeem van mijn Renault bijgewerkt. Cartografie en systeem vernieuwd. Dus alle adressen kwijt. Het heeft me twee uur gekost om ze er weer in te zetten.

Warempel, het regent een beetje. Het heeft niet veel om het lijf, maar je moet tegenwoordig met elk beetje al blij zijn. Het heeft vorige maand geen druppel geregend en dat met hoge temperaturen van 35°.  Het is droog hier. De boeren vrezen het ergste. Ze moeten nu al een maand hooi bijvoeren en dat zal voor velen tekorten voor de winter opleveren.